fbpx

Hiperbarična terapija s kisikom in COVID-19

Kisik je osnovni element, ki nas ohranja pri življenju, a kljub temu so naša telesa v njegovem pomanjkanju. Kar 90 odstotkov svoje dnevne energije pridobimo s kisikom, ostalo pa s hrano in vodo. Hiperbarična komora ali kisikova komora (HBOT) omogoča kisikovo terapijo in je prava izbira, ko imamo v telesu prenizko raven kisika, saj se ob pomanjkanju kisika sprožijo procesi, ki vodijo do obolenj, kot so okužbe ter odmiranje tkiva ali celo do obojega sočasno.

 

Želite izboljšati splošno počutje?

Če ste dnevno izpostavljeni visokim delovnim naporom in stresu ali visokim psihičnim obremenitvam, vam zagotovo priporočamo hiperbarično kisikovo terapijo. Izboljšajte svojo storilnost, odpravite utrujenost in preprečite morebitne bolezni, ki jih prinaša intenzivno delo in sodobni način življenja.

Kisikova terapija v hiperbarični komori ugodno vpliva na razpoloženje, zmanjšuje stres, povečuje koncentracijo pri umskih aktivnostih in povečuje fizične sposobnosti ter vzdržljivost. Klinično je dokazano, da zagotavlja boljši imunski sistem, hitrejšo celično obnovo in deluje kot uspešna terapija proti staranju in stresu.

 

Sta vam pomembni lepota in sprostitev?

Hiperbarična kisikova terapija poveča nivo kisika in energije v telesu ter ugodno učinkuje na kožo in telo. Koža postane bolj voljna, elastična in odpornejša na zunanje vplive. Terapija zavira procese staranja celic in pomaga pri odpravljanju celulita, različnih brazgotin in drugih sprememb na koži. Prav tako se s hiperbarično kisikovo terapijo izboljša telesna drža, ki je posledica prisilne drže in pomanjkanja telesne aktivnosti.

 

Stavite na šport in vzdržljivost?

Treningi so nedvomno velika obremenitev za telo, ki za svoje delovanje potrebuje tudi počitek. Hiperbarična kisikova terapija zmanjšuje napetost in utrujenost v mišicah, krepi vezi, ugodno vpliva na prožnost mišic in gibljivost sklepov.

Hiperbarična kisikova terapija pospeši izločanje odpadnih produktov, kot je mlečna kislina, posledično sprošča mišično napetost, odpravlja utrujenost po napornih treningih in vas naredi sveže. Hiperbarična terapija s kisikom poveča odzivnost imunskega sistema in sposobnost regeneracije, zato je primerna je za rekreativne in vrhunske športnike.

 

Naročite se zdaj

 

Pogosta vprašanja

 

 

Zakaj je kisik tako pomemben?

Vsak dan povprečen človek porabi 2 kg hrane, 1 liter vode in skoraj 550 litrov kisika. 90 odstotkov naše dnevne energije pridobimo s kisikom in ostalo s hrano ter vodo. Naši možgani zavzemajo 2 odstotka celotne teže človeka in porabijo 25 odstotkov vsega kisika, ki ga vdihnemo. Ta kisik potrebujemo za cikel energije, ki vzdržuje življenje. Kadar se zgodi, da v telesu nimamo dovolj kisika in tega ne popravimo, se začnejo procesi, ki vodijo do obolenj, kot so infekcije ter odmiranje tkiva ali celo do obeh hkrati. Če je v telesu prenizka raven kisika (hipoksija) imamo le malo možnosti, s katerimi lahko to popravimo. Hiperbarična komora je rešitev, s katero povečamo raven kisika v svojem telesu.

Kakšen je občutek v hiperbarični komori?

V komori do sprememba atmosferskega tlaka prihaja počasi in tako omogoča, da se privadimo na spremembo le-tega. Razen pritiska v ušesih ni drugih neželenih ali nenavadnih učinkov, omenjeno pa lahko sprostimo z zehanje, požiranje sline ali zadrževanje diha s stiskom nosu.

Kakšno razliko ustvari dodatno povišanje tlaka?

Hemoglobin, protein rdečih krvnih celic, veže 97 odstotkov vsega kisika iz zraka, ki ga dihamo, 100 odstotkov pa kadar dihamo čisti kisik. En gram hemoglobina se lahko združi le s 1.34 ml kisika. Hemoglobin lahko tako dostavlja le omejeno količino kisika po telesu, pO2 od 39mmHg ali manj. To se imenuje nasičenost kisika (ali pritisk delcev, “pO2”) in se meri v merski enoti “mmHg” (je enota za tlak, ki se uporablja za merjenje krvnega tlaka in drugih tlakov). Poškodbe, infekcije in bolezni lahko nivo kisika v telesu skoraj izničijo! S staranjem izgubljamo kapaciteto pljuč in sposobnost vzdrževanja pravega razmerja kisika. Nekatera bolezenska stanja poslabšajo izkoristek kisika. Prav tako lahko bolezenska stanja z otekanjem povzročijo prekinitev obtoka krvi. Takšno stanje, imenovano ishemija, prekine dovod kisika na prizadeta območja v telesu. To povzroči resno znižanje pO2, povzroči poškodbe tkiv in upočasni zdravljenje. Raziskave so pokazale, da se poškodovano tkivo najbolje pozdravi, kadar se raven pO2 dvigne med 50 in 80 mmHg. Kisik, prejet pod normalnimi pogoji, ne zadostuje za zvišanje kisika v rdečih krvnih celicah na prej omenjen nivo, saj le te niso zmožne vezati dodatne molekule kisika. Hiperbarična komora je rešitev za to težavo z dovodom kisika v komori pod pritiskom, ker omogoča njegovo prožnost preko sposobnosti nasičenosti rdečih krvnih celic.

Kakšne izboljšave lahko pričakujem?

To je eno izmed vprašanj, ki ima veliko različnih možnih odgovorov, ki jih bomo morali posplošiti. Na to vprašanje bomo odgovorili iz izkušenj in z razumevanjem, da niti dva pacienta nimata enakega rezultata. Zelo poredko je, da ne pride do izboljšanja. Razpon rezultatov je med zelo blag, do osupljiv. V primeru cerebralne paralize – eno izmed prvih izboljšanj, ki bo vidno, bo sprostitev mišic, rok, nog itd. Videlo se bo odpiranje zakrčenih (stisnjenih) dlani. Večini otrok, ki ima težave z nespečnostjo in se med nočjo večkrat prebudijo, se stanje izboljša, kar je veliko olajšanje za vse. Ne pričakujte čudežev in ozdravitve čez noč. To se preprosto ne zgodi pri poškodbah možganov. Lahko preteče 30 do 40 terapij, preden se začnejo kazati izboljšanja, zaradi časa, ki je potreben za nove kapilare, da zrastejo in oskrbijo nemoten pretok kisika do poškodovanega tkiva. Več kot je terapij, več je, trajnih izboljšanj. Motorične sposobnosti se bodo izboljšale na več ravneh in različnih stopnjah. Izboljševanje se bo nadaljevalo z večanjem števila terapij. Za kar si prizadevamo je izboljšanje kvalitete življenja za vse.

Kdaj vemo, koliko terapij s kisikom v hiperbarični komori je dovolj?

Tega se ne da vedeti. Kar boste zmožni občutiti, je, ali se stanje izboljšuje. Klinična študija na 1730 osebah (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18351127) je pokazala, da je potrebno 15 terapij pri akutnih obolenjih in 40 terapij pri kroničnih obolenjih. Če se opazijo rezultati po prvih 40 terapijah, ponovite še eno serijo 40 terapij. Če se izboljšave nadaljujejo, naredite še 40 terapij itn.

Kako dolgo naj traja posamezna terapija?

Večina terapij, ki se izvajajo pod 2 ATA v kisikovi komori, trajajo eno uro brez potrebne prekinitve. Terapije preko 2 ATA pa lahko potrebujejo prekinitev, vendar je to odvisno od dolžine trajanja terapije.

 

Koliko časa mora preteči med terapijami?

Med terapijami s kisikom v hiperbarični komori morajo miniti približno 3 do 4 ure.

Kakšno izboljšanje lahko pričakujemo pri avtizmu?

Hiperbarična komora pomaga pri zdravljenju avtizma s kisikom postaja zelo popularna metoda predvsem zaradi uspeha, ki ga beležimo. Nekateri hitrejši rezultati pri otrocih, se navezujejo na zmožnosti doumeti ukaze, zmožnosti prilagajanja, itd. Pozitiven rezultat je prav tako neposreden očesni stik v večini primerov. Hitro se izboljšuje tudi občutljivost na zvok, dotik itd. Otroci se odzivajo na starše hitreje in bolje. Te izboljšave so videti trajne in se še izboljšujejo z nadaljnjim zdravljenjem.

Kaj pa zasičenost s kisikom?

Zasičenost s kisikom ni težava pri pritisku pod 2 ATA. Velikokrat se stresno stanje zamenja za zasičenost s kisikom. Občasno se srečamo s pacientom, ki je občutljivejši na kisik, kot drugi. Tlak se prilagaja potrebam pacienta.

Kakšen je najboljši protokol terapij s kisikom v hiperbarični komori?

Protokol terapij se prilagodi posameznim diagnozam. Pri večini možganskih poškodb se terapija izvaja pri 1.5 ATA, vendar se prilagaja glede na posamezne potrebe individualnih pacientov. Večina izvajalcev terapij je seznanjena z različnimi terapijami, ki so potrebne za posamezne diagnoze.

Kakšna je razlika med nasičenostjo in pritiskom kisika?

Problem katerega si zavzemamo rešiti, je pravilna uporaba kisika in pojasnjevanje razlike med nasičenostjo in pritiskom kisika, 100 odstotkov proti 100 mmHg. Samo raztopljen kisik prispeva k napetosti (parcialni pritisk). Rezultati raziskave za kisik, ki se prenaša s plazmo (tekočina), proti kisiku v hemoglobinu (en gram hemoglobina se lahko le s 1.34 ml kisika) so – v 100 ml zdrave krvi je 19 ml kisika kot oksihemoglobina in 0.3 ml kisika v tekoči raztopini. V tem stanju je hemoglobin blizu maksimalne nasičenosti (98 %), pritisk ali nasičenost kisika v tekoči raztopini je prvotno 95 mmHg, spodnja meja v tkivih pa pade na 39 mmHg ali manj. Vdihovanje čistega kisika pri dvojnem atmosferskem pritisku poviša količino kisika v plazmi na približno 6 ml na 100 ml krvi. To povišanje volumna kisika močno poviša pritisk kisika in spodnja meja v tkivih se lahko zviša do 200 mmHG.

Kisik, doveden pod povišanim pritiskom lahko, izboljša mnogo resnih zdravstvenih težav. Terapija s kisikom v hiperbarični komori pomaga pri zdravljenju bolezenskih stanj, ki zaradi pomanjkanja kisika v tkivih, omejujejo, ali zapletajo rezultate zdravljenja. Večkratne terapije s hiperbarično komoro lahko pomagajo pri različnih bolezenskih stanjih, kot na primer pri anemiji, opeklinah in različnih poškodbah. Terapije prav tako izboljšajo kožo po transplantacijah. Težje ozdravljive infekcije, zdravljene s hiperbarično terapijo, so pritegnile pozornost, po tem, ko so terapije z antibiotiki, odpornimi na patogene snovi, odpovedale. Te težje ozdravljive infekcije vključujejo raznovrstne primere, npr. aktinomikozo, osteomielitis, diabetične rane, gangreno in ostale infekcije odmiranja tkiv. V zadnjih štirih desetletjih so raziskave na področju terapije s kisikom v hiperbarični komori dvignile pomen te unikatne terapije. Včasih so zdravniki spraševali, »Ali lahko deluje?«, sedaj pa sprašujejo, »Koliko je potrebno, da se zdravljenje konča?«.

Kako lahko terapija s kisikom v hiperbarični komori pomaga pri lajšanju bolečine?

Podobno kot pri zmečkaninah je bolečina rezultat otekanja okoli senzoričnih živcev. Terapija s kisikom v hiperbarični komori zmanjša otekanje v telesu. Otekanje povzroča ishemija, pomanjkanje cirkulacije kisika. Ko je ishemija težja in nenehna, lahko vodi do anaerobne oblike tkiva metabolizma, ki za vedno ohrani celoten ishemični proces. Reference: W. Boyd A Textbook of Pathology 8th edition pg. 69. Draženje živčnih korenin skupaj z mišično spazmo, ki sestavljajo razširjene odseke živčnih korenin, lahko povzroči ischemic spremembe, ki vodijo do resnih poslabšanj. Referenca: R. Jackson The Cervical Syndrome 4th edition pg 148. Glavni razlog bolečin v mišicah ter kosteh izvira iz ishemije, bolečino lahko primerjamo z bolečino ob angini. Referenca: T. Lewis “Pain in muscular ischemia” Archives Internal Medicine 1932;49(5):713-27. Mnoga stanja centralnega živčnega sistema izhajajo iz vaskularne ishemije. Reference: N.A. Hood “Diseases of the central nervous system” British Medical Journal 1975;3:398-400. Desetletja je bilo znano, da ima ishemija blažilen efekt na prevodnost živčevja, še posebej na občutljivejših živčnih vlaknih. Referenca: J.W. Magladery,et al “Electrophysiological studies of nerve and reflex activity in normal man” Bulletin John Hopkins Hospital 1950;86:291-312. Ischemic spremembe v mikrocirkulaciji živčnih korenin pogosto vodijo k nevralnim oteklinam, kar poslabša težavo. Referenca: B.Rydevik, M.D.Brown, “Pathoanatomy and pathophysiology of nerve root compression” Spine 1984;9(1):7-15.

Okrevanje živčevja (in ostalih tkiv) je odvisno od izločitve ishemije v prizadetem tkivu. Referenca: F.H.Bentley, W.Schlapp “Experiments on the blood supply of nerves” Journal Physiology (London) 1943;102:62-71. Hiperbarično spajanje s kisikom je dokazano koristilo v preobratu učinkovanja ishemije. Reference: J.D.Yeo “A study of the effects of hyperbaric oxygen on the experimental spinal cord injury” July 30, 1977 The Medical Journal of Australia pg.145-147. I.Eltorai “Hyperbaric oxygen in the management of pressure sores in patients with injuries to the spinal cord” Journal Dermatological Surgical Oncology 7:9 Sept 1981; 737-739. A.Sirsjö et al “Hyperbaric oxygen treatment enhances the recovery of blood flow and functional capillary density in post-ischemic striated muscle” 1993 Circulatory Shock 40:9-13.

Kako nam hiperbarična komora omogoči večji vnos kisika v telo?

Kadar smo v komori, se povišanje tlaka na dvakrat več kot je običajno, ne občuti, vendar nam omogoča, da vdihnemo dvakrat več molekul kisika. Dihanje v takšni komori nam omogoča, da prejmemo desetkrat večjo količino kisika kot v normalnih pogojih. Odstavek Henryjevega zakona o plinih pravi, da pri konstantni temperaturi, količina dodanega plina, ki se raztopi v določeni vrsti in količini tekočine, je neposredno sorazmerna s parcialnim tlakom tega plina v ravnotežju s to tekočino (ali, da je količina plina, raztopljenega v danem volumnu topila, pri stalni temperaturi sorazmerna tlaku plina, s katerim je plin v ravnotežju). Kisik pod pritiskom se veže direktno na vse telesne tekočine. V nekaj minutah se dodatni kisik v tkivu poviša nad normalni nivo. Znanstveno je potrjeno, da to dejanje spodbuja zdravljenje. Da dvignemo nivo kisika za optimalno zdravljenje nad 50 mmHg, je treba kisik dovajati pod povišanim atmosferskim tlakom.

Kaj je bolje, 1 ali 2 terapiji na dan?

Obe možnosti sta sprejemljive za večino primerov, ki vključujejo možganske poškodbe. Večina je mnenja, da je ena terapija na dan manj stresna za vse, ki so doma v bližini kraja, kjer se izvaja terapija. Med tem, ko so dve terapiji na dan priporočljive za vse, ki lahko ostanejo odsotni z doma. Cilj je ustvariti čim manj stresno okolje za pacienta

Kisikova terapija v našem medicinskem centru Paracelzus

V našem centru Paracelzus izvajamo storitve hiperbarične kisikove terapije in terapije z dodano vitaminsko terapijo. Cena prve terapije znaša 50 € in traja 45 minut. Vsaka naslednja terapija znaša 70 € in traja eno uro ter 15 minut. Vsako terapijo vas spremlja strokovno usposobljena oseba ves čas trajanja kisikove terapije. V hiperbarični kisikovi komori imate možnost komunikacije v času trajanja terapije.

 

Cenik storitev hiperbarične kisikove terapije

Hiperbarična kisikova terapija – prvi obisk (45 min)€ 50,00
Hiperbarična kisikova terapija – en obisk (75 min)€ 85,00
Hiperbarična kisikova terapija – paket petih terapij (75 min)€ 300,00
Hiperbarična kisikova terapija – paket desetih terapij (75 min)€ 500,00

Naročite se zdaj

hitro in preprosto, da ne izgubljate časa